Advanced Open Water Diver cursus


Gebrevetteerd maar al een tijdje niet gedoken? Dit is de manier om je vaardigheden af te stoffen en uit te breiden. Ook als je al 100 duiken in je logboek hebt staan en de leukste duiken mist omdat je "maar" tot 18 meter mag, is de PADI Advanced Open Water Diver opleiding iets voor jou. Na deze cursus mag je wereldwijd duiken tot een diepte van 30 meter! klik verder voor data!

Het cursusboek is het dikste PADI boek uit de reeks. Toch ga je vooral veel duiken. Er is geen theorieexamen, en je hoeft slechts de herhalingsvragen van 5 van de 23 hoofdstukken uit het boek in te leveren.

De eerst duik heet Peak Performance Buoyancy. Je drijfvermogen al duikend perfect onder controle hebben is een van de belangrijkste duikvaardigheden. We kijken naar je hoeveelheid lood, de plaatsing daarvan, het gebruik van de inflator, je ademhaling, houding en zwemtechniek. We oefenen het uitloden, snel vinden en bedienen van de inflator en het dicht langs/onder objecten zwemmen zonder ze te raken. De aanwijzingen die je van je instructeur krijgt, zul je ook tijdens de andere duiken toepassen.

 

De tweede duik is een nachtduik. Dat klinkt spannend, en is het ook wel een beetje. Toch geeft de strakomlijnde bundel van je lamp rust en kun je je buddy makkelijk in de gaten houden door naar diens lichtbundel te kijken. Je leert het gebruik van duiklamp, backuplamp, oppervlaktemarkeringen, en omgang met typische nachtduikproblemen als lampuitval. Verder kun je vooral genieten van het onderwaterleven. s Nachts gaan veel vissen op jacht, en als je geluk hebt, kun je spectaculaire dingen zien.

 

Niets is zo vervelend als verdwalen tijdens een duik, en terug moeten naar de oppervlakte om je te oriënteren. Voortbordurend op de kompasoefening uit de Open Water Diver opleiding, leer je tijdens de navigatieduik afstand te meten/schatten, herkenningspunten te gebruiken voor natuurlijke navigatie, en natuurlijk rechte lijnen zwemmen met behulp van het kompas. Vooral tijdens het zwemmen van een groot vierkant onder water met kompas overtreffen deelnemers vaak hun eigen verwachtingen, waardoor ze in de toekomst met veel vertrouwen hun kompas zullen gebruiken.

 

De diepe duik is een echte ervaring. Voor de meeste duikstekken in Nederland betekent diep dat je een lamp nodig hebt, en dat je beter handschoenenen aan kunt trekken, omdat het onder de thermocline, best wel eens fris kan zijn. Veel aandacht besteden we tijdens deze duik aan de duikplanning. Op de bodem ervaar je wat stikstofnarcose doet met je reactiesnelheid. Ook bekijken we de waardes die verschillende duikcomputers geven. Op de terugweg mag natuurlijk een veiligheidsstop niet ontbreken.

 

De laatste duik is  Zoeken en Bergen. Je leert verschillende zoekpatronen, en we borduren voort op de vaardigheden van de navigatieduik. Eerst zoek je een klein voorwerp. Bij de tweede opdracht vind je in een groter gebied een 12KG zware ankerketting die je met een hefballon naar de oppervlakte moet krijgen.

 

Kijk snel op deze pagina voor nog meer uitleg!